از اواسط يا اواخر بهار تقريبا تمام كندوها پر عسل شده و ميتوانيم با مراجعه به برخي توليدكنندگان عسل محلي يا برخي عرضهكنندگان معتبر، عسل بهاره تهيه كنيم.اما چرا هنگام خريد عسل برخي فروشندگان ميزان مواد قندي بعضي عسلها را زياد و برخي ديگر را كم معرفي ميكنند؟ آيا عسل تقلبي وجود دارد؟ چگونه ميتوان عسل طبيعي را شناسايي كرد؟ آيا شكرك زدن عسل دليلي بر تقلبي بودن آن است؟
ارزش تغذيهاي عسل طبيعي
عسل سرشار از ويتامينهاي گروه B ، C و مواد معدني منيزيم، پتاسيم، كلسيم، گوگرد، آهن، مس، روي، فسفر و يد است. عسل طبيعي حاوي قندهايي چون گلوكز و فروكتوز بوده و درصد بسيار كمي هم ساكاروز (شكر) دارد. چون قند موجود در عسل نيازي به هضم اوليه در معده ندارد به سرعت جذب خون شده و پس از مدت زمان كوتاهي (حدود هفت دقيقه) اثر نيروزايي خود را آشكار ميسازد. عسل طبيعي مقوي قلب و كبد است و در دفع سموم بدن نقش موثري دارد و به عنوان آرامبخشي قوي، بيخوابيهاي شبانه را رفع و درمانگر موثر بيماريهاي تنفسي و حساسيتهاي فصلي است.
ميزان ساكاروز (شكر) عسل طبيعي پايين است
عسل طبيعي: اين عسل توسط زنبور و تنها از شهد گلها و گياهان تهيه ميشود. ميزان ساكاروز اين عسل بسيار پايين بوده و به دليل آنكه ديگر قندهاي موجود در آن براي جذب نياز به انسولين ندارد، براي مبتلايان به ديابت مفيد است. خوب است بدانيد تمام خواص درماني و تغذيهاي كه در مورد عسل گفته و نوشته ميشود مربوط به عسل طبيعي است كه به دليل هزينههاي نگهداري و پرورش زنبور، قيمت گراني داشته و در بازار كمتر يافت ميشود. عسل طبيعي را از فروشگاههايي كه خود پرورش دهنده زنبور و توليدكننده عسل هستند، تهيه كنيد.
عسل تغذيهاي: اين عسل توسط زنبور و علاوه بر شهد گلها و گياهان از شربت و شكري كه در مجاورت كندو قرار داده ميشود به دست ميآيد. اين نوع عسل، ساكاروز زيادي داشته و بهطور قطع كيفيت و خواص عسل طبيعي را ندارد و مصرف آن براي بيماران ديابتي مضر است. اين نوع عسل در اغلب فروشگاههاي مواد غذايي با قيمتي مناسب عرضه و به همين دليل مورد استقبال عموم است.
عسل تقلبي: مادهاي شبيه عسل است كه زنبور در تهيه آن هيچ دخالتي ندارد. اين محصول اغلب از تركيب گلوكز تجاري، شكر، اسيد سيتريك، اسانس و ديگر مواد افزودني به دست ميآيد و فاقد خاصيت درماني و غذايي است و براي سلامتي مضر است. اين عسل نيز به دليل قيمت بسيار پايين با اقبال عمومي مواجه است.
عسل تك گل: عسلي است كه زنبور تنها از يك نوع گل شهدگيري كند. مانند عسل اقاقيا، عسل آويشن و... البته اين عسلها صد در صد تك گل نيست ، زيرا احتمال دارد زنبور در مسير پرواز از برخي گلهاي متفرقه منطقه نيز شهدگيري كرده باشد. اين نوع عسلها خواص درماني بسيار زياد و مختص به گياه يا گل مربوطه را داشته و نسبت به عسلهاي ديگر قيمت بالاتري دارد.
عسل چند گل: عسلي است كه زنبور از روي گلهاي گوناگون شهدگيري كرده باشد. اين نوع عسل از نظر خواص، رنگ، عطر و طعم مطابق ذائقه اغلب مصرفكنندگان بوده و كاربرد درماني دارد.
عسل شان (مومدار): اين نوع عسل سرشار از موم، بره موم و گرده گل بوده و خواص و كيفيت بالايي دارد. اما بايد بدانيد برخي افراد غير متعهد و سودجو با دستگاههاي موم ساز و پارافين (ماده اوليه شمع) مومهايي تقلبي ساخته و با قرار دادن آن در شبه عسلهاي تقلبي موجب گمراهي مصرفكنندگان ميشوند.
عسل بهاره و پاييزه: عسلي كه در اواخر فصل بهار به وسيله زنبور از درختان ميوهاي چون مركبات، اقاقيا، زردآلو، بادام و... به دست ميآيد عسل بهاره و عسلي كه از اوايل تابستان تا اواسط پاييز از شهد گلها و گياهان صحرايي توليد ميشود عسل پاييزه نام دارد.
ملاك تشخيص عسل طبيعي
باور گروهي از افراد آن است كه عسل وقتي شكرك بزند يا كدر و تهنشين شود، عسل تقلبي است. اگر هم رنگش كهربايي تيره و بافتي سفت داشته باشد و به اصطلاح كش بيايد و بعد از يك شبانه روز در يخچال شكرك نزد و چنانچه قاشقي از آن برداشته شود قطرات آن به صورت باريكهاي پيوسته كش آيد و منقطع نشود، عسل طبيعي و سالم است. اما بايد بدانيد چنين نيست، هر چند شناسايي عسل طبيعي از تقلبي آن به وسيله عموم افراد سخت است و تنها دستگاههاي آزمايشگاهي ملاك دقيق و علمي تشخيص عسل طبيعي است.
شكرك زدن عسل دليل تقلبي بودن آن نيست
عسل به دليل آنكه سرشار از مواد قندي است، احتمال دارد بلورين شده و به اصطلاح شكرك بزند. خوب است بدانيد عسلهايي كه گلوكز كمتري دارد ديرتر و آنهايي كه ساكاروز بيشتري دارد زودتر شكرك ميزند.
تفاوت ميان شكرك عسل طبيعي و تقلبي
عسل طبيعي معمولا بتدريج و به مرور زمان كدر و تهنشين شده و رسوب ميكند. شكرك آن مانند شكرك شيره خرما نرم بوده و در حين خوردن هيچگونه صدايي زير دندان احساس نميشود و در داخل دهان به سرعت مايع ميشود. اما شكرك عسل تقلبي مثل نبات سفت است و بسختي با قاشق جدا شده و موقع خوردن مانند دانههاي شكر در زير دندان صدا داده و مثل شكلات به دندان ميچسبد.معمولا اين نوع عسلها كدر و تهنشين نشده و در مدت زمان كوتاهي شكرك ميزند. براي جلوگيري از تبلور عسل، برخي كارخانجات بستهبندي و توليدكنندگان غيرمتعهد با حرارت دادن طولاني مدت و افزودن برخي مواد، پديده كريستاليزاسيون (شكرك زدن عسل) را به تاخير مياندازد.بد نيست بدانيد حرارت مستقيم و طولاني مدت موجب كاهش ارزش تغذيهاي و خواص درماني عسل شده و به دليل ايجاد تركيبات شيميايي مصرف آن براي سلامت مصرفكننده مضر است.
.: Weblog Themes By Pichak :.